Stripverhaal wetenschappelijk medicijnonderzoek voor kinderen (informed consent)
In opdracht van de Universiteit Leiden en in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heb ik een 50-pagina’s tellend stripboek gemaakt dat zieke kinderen informeert over wetenschappelijk medicijnonderzoek: “Anne en het wetenschappelijk onderzoek naar de Groeneneuzengriep”. Na het lezen van de strip zijn kinderen beter geinformeerd over wat wetenschappelijk onderzoek inhoudt, en kunnen ze beter beslissen of ze willen meedoen of niet (informed consent).
We volgen het verhaal van Anne, die zich niet lekker voelt en dan de Groeneneuzengriep blijkt te hebben. Anne wordt gevraagd of zij wil meedoen aan een wetenschappelijk onderzoek, en om hier antwoord op te kunnen geven moet ze eerst leren wat dat eigenlijk is. En waarom wordt de behandeling random bepaald (randomisatie), wat is het nut van placebo’s, en wat zijn bijwerkingen? Waarom wordt materiaal opgeslagen in een Biobank?
Samen met verteller Pim neemt Anne je mee op ontdekkingstocht, en vindt zo de antwoorden op al deze lastige vragen. Zodat ze uiteindelijk weet waarvoor ze wil kiezen.
Voor medische behandeling of deelname aan (medisch-)wetenschappelijk onderzoek moet een patiënt zijn of haar toestemming geven. De patiënt behoort dan wel adequaat geïnformeerd te zijn over bijvoorbeeld risico’s en belasting van een behandeling. Deze op informatie gebaseerde toestemming wordt informed consent genoemd.