In deze podcast praat ik met Klaas Verplancke, een van de meest bekende Vlaamse illustratoren. Hij illustreert onder meer voor kranten, tijdschriften en maakt boeken voor alle leeftijden en genres. Hij won verscheidene belangrijke prijzen in binnen- en buitenland.
Zo won hij onder andere de prestigieuze Bologna Ragazzi Award 2001 voor zowel Ozewiezewoze en het zelfgeschreven Jot, 17 (!) nominaties voor de Astrid Lindgren Memorial Award en een finaleplaats bij de Hans Christian Andersen Award for Illustration voor zijn gehele oeuvre.
Klaas maakt editorial illustraties voor onder andere The New Yorker, The New York Times, The Wall Street Journal, Pentagram, De Volkskrant, De Standaard, de Süddeutsche Zeitung en Knack.
We hebben het over zijn editorial illustraties over inflatie, vastgoed, staatsbudgetten, hypotheken, belastingen en investeringen (en waarom nou precies deze onderwerpen?), over authentiek zijn, kijken vanuit de ogen van een art director, het belang van communicatie, mindmapping, vast zitten (en doorgaan), je conceptuele ei kwijt kunnen, perfectionisme en onzekerheid, reclames voor mayonaise, en hoe zijn illustraties altijd in zijn hoofd beginnen – zelden op papier. En over in je eentje met je koffertje in New York staan – in de hoop óóit opdrachten voor Amerikaanse magazines te mogen doen.
We hebben het over zijn allereerste opdracht, de illustratie voor het biermerk Brugse Zot (en wat daar contractueel allemaal niet vastgelegd was), en zijn boek “The King’s Golden Beard,” waarin een koning gewoon lekker tóch in stukjes geknipt wordt, ondanks de twijfels van de uitgever.
Gezellig als je meeluistert!
Ik ben heel benieuwd wat jij uit deze podcast haalt. Ik hoor het graag! – op Instagram, Facebook of Linkedin.
Foto: Steven Richardson
coaching/mentoring voor illustratoren
Wil jij ook (meer) gaan verdienen met je illustraties, maar lukt het ondernemen nog niet zo goed, of zou dat beter kunnen? Ik help je graag!
In mijn coaching/mentoring traject voor illustratoren (startend of verder gevorderd) hebben we het over je aanbod, doelgroep, je specialisatie binnen de illustratie-markt en welke prijs je voor je werk vraagt. En: hoe zorg je voor meer zelfvertrouwen, hoe kun je je werk verkopen, hoe stel je een offerte op, en hoe komen klanten naar je toe?
En, als collega-illustrator, kan ik naast het ‘zakelijke stuk’ natuurlijk ook goed inhoudelijk met je meedenken.
Helemaal op maat, helemaal aangepast aan jouw behoeften. Meer informatie hierover vind je hier.
Linkjes:
Wat verder ter sprake kwam:
- Christoff Niemann
- SOFAM, auteursrechten voor visuele kunstenaars
- SABAM, Belgische vereniging van auteurs, componisten en uitgevers.
- Literatuur Vlaanderen (‘Vlaams Fonds van de Letteren,’ ook voor illustratoren)
- Green European Journal
Boeken door Klaas: