Vandaag staan we stil bij het leven en werk van een bijzondere vrouw, Bep Rietveld. Geboren in 1913 als dochter van de architect en meubelmaker Gerrit Rietveld. Vanaf haar 10e levensjaar tot vlak voor haar dood heeft ze altijd getekend.
Haar ‘kampportretten’, gemaakt in Japanse interneringskampen tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn nog steeds van onschatbare waarde voor overlevenden en nabestaanden.
Met recente publicaties, voorstellingen en een tentoonstelling is haar werk opnieuw onder de aandacht gekomen, waardoor het onderwerp van vandaag niet alleen historisch relevant is, maar misschien ook wel een boeiende kijk biedt op de impact van illustraties in tijden van crisis en conflict.
Ik praat vandaag niet met Bep Rietveld zelf, want zij overleed in 1999, maar met haar jongste dochter Liesbeth, en haar man Kees. Toevallig ook mijn ouders 😉
We hebben het over een huiskamer met schoolbankjes, schilderen in ruil voor brood, tabak of stukjes textiel in tijden van extreme honger en schaarste, de blik in de ogen van de ‘kampportret’-kinderen, het zwijgen over de oorlog, drie huwelijken, met gevaar voor eigen leven water geven aan een man in de brandende zon, de geur van terpentine en hoe Bep de meubels van haar vader Gerrit Rietveld verwerkte in portretten, of zelfs liet overlopen in de lichamen van de geportretteerden.
“Gewone portretten – van zomaar iemand – zijn een ramp. Komt er zo iemand, die misschien niet eens wil en die mij niet interesseert en uren tegenover me zit. Het idee alleen al. En dan achteraf nog praatjes hebben van: die neus is te lang, ik betaal ervoor, dus die neus moet anders.”
Leuk als je gezellig meeluistert! En ik ben zoals altijd heel benieuwd wat jij uit deze podcast haalt. Ik hoor het graag! – op Instagram, Facebook of Linkedin.
En wil je kans maken om het boek “Waar kleur is, is leven” van Tineke Hendriks te winnen? Laat dan voor 29 april 2024 even in reactie onder één van de Instagram-posts bij deze aflevering weten wat je van deze aflevering vond, dan ga ik rond 30 april lootjes trekken.
coaching/mentoring voor illustratoren
Wil jij ook (meer) gaan verdienen met je illustraties, maar lukt het ondernemen nog niet zo goed, of zou dat beter kunnen? Ik help je graag!
In mijn coaching/mentoring traject voor illustratoren (startend of verder gevorderd) hebben we het over je aanbod, doelgroep, je specialisatie binnen de illustratie-markt en welke prijs je voor je werk vraagt. En: hoe zorg je voor meer zelfvertrouwen, hoe kun je je werk verkopen, hoe stel je een offerte op, en hoe komen klanten naar je toe?
En, als collega-illustrator, kan ik naast het ‘zakelijke stuk’ natuurlijk ook goed inhoudelijk met je meedenken.
Helemaal op maat, helemaal aangepast aan jouw behoeften. Meer informatie hierover vind je hier.
Online cursus: vind je illustratie specialisatie
Welke illustratie niches zijn er eigenlijk, wat is er mogelijk? En wat past dan bij jou? Meer informatie hierover vind je hier.
Linkjes:
- Website Bep Rietveld
- We verwijzen naar de documentaire ‘Mijn vaders dochter. Portret van Elisabeth Eskes-Rietveld’ door Joost Tholens
- Tentoonstelling “Het Indische Licht” in museum Flehite, Amersfoort (tot en met 23 juni 2024)
- Vertelconcert “Mijn oma Bep Rietveld” door het Lac Ensemble
- Voorstelling “Bep, dochter van Rietveld” door Audrey Bolder – er zijn nog enkele speeldata in mei / augustus 2024
- Bep kreeg les van Charley Toorop
- Bep was de oudste dochter van architect en ontwerper Gerrit Rietveld
- In 2020 zond de NOS een documentaire uit rondom de Kampportretten
- Ook hebben we het kort even over kunstbeweging De Stijl, Theo van Doesburgh en zijn vrouw Nelly, Piet Mondriaan
- Ook komen schrijftsters en/of mede-kamp-bewoners Bep Vuyk, Aya Zikken, Anne-Ruth Wertheim, Marijke Ferguson en Margaretha Ferguson voorbij.
- Boeken die voorbij kwamen in ons gesprek:
Online cursus: Prijsbepaling en licenties voor illustratoren
“Prijsbepaling en licenties voor illustratoren” is dé meest praktische en diepgaande training op het gebied van prijzen, licenties, uurtarieven en kortingen voor jouw illustraties.
Als jij op zoek bent naar een uurprijs waar je achter staat, een prijsmodel dat bij je past, weet je hoe je een projectprijs berekent en hoeveel kosten je kunt rekenen voor gebruikslicenties (en je je tekeningen beschermt), dan is dit de training voor jou.
En alles over jouw waarde als illustrator, concurrentie minder een rol laten spelen, je money mindset, auteursrecht, licenties (en wat zijn redelijke licentie-prijzen), kortingen, vriendenprijsjes en nog veel meer.