In deze aflevering praat ik met kinderboekrecensenten Bas Maliepaard en Jaap Friso, die samen De Grote Vriendelijke Podcast (De GVP) presenteren.
De Grote Vriendelijke Podcast is de eerste Nederlandse podcast voor volwassenen over jeugdliteratuur, en werd gelanceerd in september 2018. Bas en Jaap bespreken daarin regelmatig recente boeken en interviewen een schrijver of illustrator over een nieuw boek.

Jaap Friso (55) werkt als freelance tekstschrijver en als redacteur voor radioprogramma’s. Begin jaren negentig begon hij over jeugdliteratuur te schrijven. Tegenwoordig publiceert hij zijn kinderboekrecensies op zijn eigen platform JaapLeest, maar ook in Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant en AD Online. Hij neemt geregeld zitting in jury’s, zoals die van de Woutertje Pieterse Prijs, de Penselen en de Griffels (2023) en geeft lezingen en workshops over kinderboeken.

Bas Maliepaard (40) schrijft sinds zijn 21ste wekelijks kinderboekrecensies voor landelijke kranten: na anderhalf jaar bij het Algemeen Dagblad stapte hij over naar Trouw en daarin verschijnen nog elke zaterdag zijn besprekingen. Als freelance journalist schrijft hij interviews met bekende artiesten, tv-persoonlijkheden en schrijvers voor Margriet en Flow. Ook treedt Bas geregeld op als dagvoorzitter/presentator van bijeenkomsten in de culturele sector en geeft hij lezingen en workshops over jeugdliteratuur op scholen en in bibliotheken.

We hebben het over het recenseren van kinderboeken, hun podcast en samenwerking, hoe ze geleerd hebben met illustratoren te praten over illustraties, wat kinderboeken nou zo ontzettend leuk maakt, wat hen opvalt in de illustraties uit Nederland en Vlaanderen, ‘plaatje bij praatje’, illustratoren die zich een eigen rol toe-eigenen, illustraties in Young Adult boeken, digitale boekillustraties, boeken van stills uit animatieseries en boeken die echt een samenwerking zijn tussen schrijver, uitgever en illustrator.
En: hoeveel boeken lezen Bas en Jaap eigenlijk per week? Welke illustraties vond Bas eng om naar te kijken?

We hebben het over de illustraties van Marieke Nelissen, Ludwig Volbeda, Linde Faas, Annemarie van Haeringen, Sylvia Weve, Marije Tolman, Pieter van den Heuvel, Martijn van der Linden, Jordan Scott, Jon Klassen, Wolf Erlbruch, Charlotte Dematons, Marije Tolman, Thé Tjong-Khing, Leo Timmers, Mark Janssen, Alice Hoogstad, Djenné Fila, Tom de Freston, Brian Elstak, Sydney Smith, Karst-Janneke Rogaar, Pieter Gaudesaboos en vele andere illustratoren.

Gezellig als je meeluistert!
Ik ben heel benieuwd wat jij uit deze podcast haalt. Ik hoor het graag! – op Instagram, Facebook of Linkedin.

coaching/mentoring voor illustratoren

Wil jij ook (meer) gaan verdienen met je illustraties, maar lukt het ondernemen nog niet zo goed, of zou dat beter kunnen? Ik help je graag!

In mijn coaching/mentoring traject voor illustratoren (startend of verder gevorderd) hebben we het over je aanbod, doelgroep, je specialisatie binnen de illustratie-markt en welke prijs je voor je werk vraagt. En: hoe zorg je voor meer zelfvertrouwen, hoe kun je je werk verkopen, hoe stel je een offerte op, en hoe komen klanten naar je toe?

En, als collega-illustrator, kan ik naast het ‘zakelijke stuk’ natuurlijk ook goed inhoudelijk met je meedenken.

Helemaal op maat, helemaal aangepast aan jouw behoeften. Meer informatie hierover vind je hier.

Pin It on Pinterest

Share This