Voor jezelf beginnen als illustrator. Je eigen bedrijf, geld verdienen met je illustraties en tekeningen.
Hoe doe je dat? Hieronder geef ik 10 tips om je eerste stappen te zetten.

En kom je er niet uit, of heb je meer hulp nodig? Neem even contact op, of kijk of mijn mentoring/coaching traject iets voor je is.

Tip #1 Maak je geen zorgen over het niet hebben van een illustratie opleiding.

Natuurlijk heb je een voorsprong als je wel een opleiding hebt gehad. Bij een vierjarige opleiding heb je je vier jaar kunnen focussen op het maken van illustraties maar aan de andere kant je hebt het niet echt nodig. Als mensen jou willen hebben voor een illustratie voor een geboortekaartje gaan ze echt niet naar je diploma vragen. Net als dat niemand meer naar de eindexamencijfers van je middelbare school vraagt. Als je werkt is dat gelukkig niet meer de manier om je te moeten bewijzen.

 

Tip #2 Heb je portfolio klaarstaan.

Je portfolio toont wat je kunt, iets wat je kan laten zien aan een ander om te zeggen hiervoor kan je bij mij terecht. Dus zorg dat je een portfolio samenstelt om te laten zien wat je stijl is, wat kunt én wat je niet kunt. Als je een portfolio vol dieren hebt zullen mensen je niet zo snel vragen voor een tekening van een auto.

Je portfolio hoeft niet uit te puilen van het werk.

Je beste 10 beelden is genoeg maar zorg er wel voor dat de tekeningen die erin staan, wel werken zijn die je wilt blijven maken in de toekomst. Stel je hebt een prachtig olieverfschilderij gemaakt maar je deed er een maand over en je vond het stinken, dan wil je niet dat er een klant komt die vraagt of je er nog zo een wilt maken. Dus selecteer op die manier beelden waar je mee verder wilt.

Een portfolio kan zo simpel zijn als een pdf-bestand maar beter is natuurlijk een website.

Je kunt iets door een webdesigner laten maken of het gewoon zelf doen. Maar ga er niet maanden of jaren aan zitten werken. Maak gewoon snel een eerste versie waar je je beelden laat zien en gooi hem zo snel mogelijk online.

Je kan hem later altijd nog aanpassen en bijvullen. Een website is nooit af dus zo hoef je ook niet te beginnen. Een goede tool is WordPress (daar werk ik zelf mee). Je hebt twee versies, WordPress.org is wat ingewikkelder maar heb je wat meer vrijheid en WordPress.com is wat makkelijker en sneller. Verder heb je nog Wix, Squarespace en Cargo. Allemaal manieren om snel een website te maken. Probeer wel zo snel mogelijk je eigen domeinnaam te hebben zodat mensen niet hoeven te zoeken naar irenececile.wordpress.com maar gewoon irenececile.com

 

#3 Zorg dat je beeld hebt.

Ga gewoon wat tekenen, volg challenges voor inspiratie of werk samen met anderen maar probeer verder te kijken dan alleen maar mooie plaatjes. Als ik werk voor een klant, dan maak ik geen mooie plaatjes, maar werk ik met een doel en doelgroep in gedachten.

Welke stijl spreekt jou aan en welke opdrachtgevers trekken jou aan en houd dat in gedachten. Je tekent namelijk iets heel anders als je een illustratie zou maken voor de bankieren app van ABN dan een illustratie voor de Flow. Wat jij uitstraalt op je portfolio is wat je ook aantrekt in opdrachtgevers.

educatieve illustratie voor Noordhoff Uitgevers - metamorfose van een kikker in zeven stappen
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • LinkedIn

Illustratie voor Noordhoff uitgevers voor een educatief boek.

 

#4 Schrijf je in bij de kamer van koophandel (of niet).

Er zijn natuurlijk regels, op een gegeven moment moet je je inschrijven bij de KvK. Maar er is ook een heel gebied waarbij dat nog niet per se hoeft. Er zijn drie criteria van de KvK wanneer je je moet inschrijven en dat zijn:

Je levert goederen of diensten

Je vraagt hier meer dan een symbolische vergoeding voor.

Je neemt deel aan het normale economische verkeer.

Oftewel, je tekent voor klanten en niet alleen voor je moeder. Dus als je aan deze drie criteria voldoet schrijf je dan in.

De belastingdienst heeft hier ook weer zijn eigen regels over. Als je onder een bepaalde inkomensgrens zit (onafhankelijk van de inkomens van evt. bijbanen) dan hoef je je niet in te schrijven.

Nu heb je dus een keuze, ga je je inschrijven ja of nee? Beide hebben hun voordelen en hun nadelen. Als je je niet inschrijft voelt het misschien wat vrijer met minder druk op je schouders. Als je het al wel doet is het grote voordeel dat je je echt een ondernemer voelt, hierdoor word je weer extra gemotiveerd om echt aan de slag te gaan. Neem de keuze die jou het meest doet groeien, dus niet het makkelijkste. Het kan best een beetje spannend zijn maar dat is het grotere leven.

 

#5 Begin.

Begin met je bedrijf. Begin met tekeningen maken voor je bedrijf. Richt een bureau in in je huis, koop je materiaal en zeg tegen jezelf dat je bent begonnen. Ook al heb je nog nul opdrachten en kent niemand je nog, begin voor jezelf en dan kan je stappen zetten. Je hoeft niet ingeschreven te staan bij een agentschap of een studio te huren. Het gaat om de mindset.

#6a Zorg dat mensen weten dat je begonnen bent.

Mensen moeten weten dat jij nu een illustrator bent maar zoek een manier om dat over te brengen die bij jouw past. Je moet natuurlijk wel wat proberen wat ook buiten je comfortzone ligt. Want uiteindelijk vind je dan een manier die bij jou past én die voor je werkt. Waardoor mensen weten dat je inmiddels illustrator bent en aan de slag wilt. Zorg dat mensen dat weten. De meest logische stap maar misschien ook engste stap is je eigen netwerk. Je vrienden, familie, collega’s enz. Spreek ze aan op een verjaardagfeestje of als je ze weer tegenkomt in de trein. Zorg dat je ook iets hebt om te laten zien, geef mensen een beeld zodat zij zelf associaties kunnen vormen waar zij jou voor kunnen vragen.

 

#6b Laat jezelf ook online zien.

Instagram, facebook, Pinterest, Linkedin, kies ook hier weer wat bij jou past en wat bij jouw potentiële klanten past. Misschien weet je dat nog niet en dat geeft ook niet. Wil je bijvoorbeeld voor politici werken? Zorg dan dat je op Twitter zit. Maar wil je voor tijdschriften werken? Ga dan op Instagram. Wat je natuurlijk zelf leuk vindt is ook nog steeds ontzettend belangrijk.

 

#6c Netwerken.

Het gevreesde netwerken. Het heeft een slecht imago van nare ervaringen en jezelf alleen maar verkopen. Ik heb mezelf in het begin ook die ruimtes in moeten duwen want het was ook gewoon heel eng. Misschien dat je wel helemaal niemand kent of de sfeer spreekt je niet aan. Maak er dan gebruik van om dingen uit te proberen. Er is niets te verliezen.

Er zijn heel veel verschillende borrels en elke borrel heeft ook weer zijn eigen subcultuur. Dus probeer niet na de eerste al op te geven. Er zijn ook open coffees in veel steden te vinden. Wat daar heel fijn is dat het veel laagdrempeliger is. Er komt ook een ander soort mensen waar je je misschien meer thuis bij voelt.

 

#6d Exposeren.

Je kan aan een zogeheten kunstroute meedoen in jouw stad. Dat is ook een wat minder enge manier om jouw werk te tonen. Je betaalt één keer een bedrag en je moet wel door een soort van commissie worden goedgekeurd maar dan mag je samen met wat andere collega illustratoren of kunstenaars je werk exposeren in een daarvoor aangewezen plek. Het voordeel is dat hier heel veel mensen op af komen. Ook al lopen de meesten gewoon door er zijn er altijd een paar die het wel leuk vinden en een praatje met je maken en eventuele nieuwe klanten worden. Dit is een mooie kleinschalige instap om mee te beginnen.

 

#7 Heb zelfvertrouwen.

Dit is een moeilijke maar hele belangrijke stap. Zorg dat je in jezelf en in je werk gelooft. Ga ervoor staan. Hoe groter jouw vertrouwen in je werk hoe meer de klant ook voelt dat je werk goed is. Je bent wat je uitstraalt. Met zelfvertrouwen bedoel ik geen hoogmoed of je beter voelen dan anderen. Zet het zelfvertrouwen tegenover je onzekerheid zodat je voor je werk kan staan en dat je er trots op bent. Als je het op een zekere manier presenteert nemen mensen dat over. Voel zelfvertrouwen in ieder aspect.

 

#8 Kies een niche (als je daar klaar voor bent)

Dit is geen voorwaarde maar het is wel een pré. Stel je kiest een specialisatie, bijvoorbeeld je maakt alles in blauwe viltstift. Als je dat doet is het heel goed maar als je er nog niet klaar voor bent is dat ook oké. Laat het dan gewoon zo zijn zoals het is en dan komt jouw niche vanzelf. Of niet en dan is jouw specialisatie dat je heel breed kan werken.

Probeer vooral heel veel dingen uit. Je mag kijken naar anderen en gun jezelf dat je soms ook van anderen dingen mag “pikken”. Je gaat dan natuurlijk niet anderen compleet kopiëren maar je hebt in je leven dingen gezien en gelezen die jouw inspireren en daar mag je best stukjes en beetje van meenemen om het met jezelf te combineren. Beetje van jezelf en een beetje van Maggi.

Experimenteer heel veel met stijlen en materiaal en geef het de tijd. Je stijl/niche komt vanzelf, vertrouw daarop.

 

#9 Neem afwijzingen niet persoonlijk.

Smaken verschillen er zijn ook mensen die het werk van Picasso of Fiep Westendorp verschrikkelijk vinden. Ik heb een stijlregel gehoord die ik heel mooi vind:

Waar je ook bent, in welke groep dan ook één derde van de mensen vinden jou zoiezo niet aardig.

Ik denk dat dat ook voor je werk geldt. Dertig procent van de mensen vinden jouw werk niet mooi. En af en toe zullen mensen dat ook tegen je zeggen. Maar reken er ook op dat dus het andere twee derde deel van de mensen jouw werk heel tof vindt. En die mensen zullen dat veel vaker zeggen (en uitgebreider). Afwijzingen zijn niet persoonlijk, smaken verschillen. Wat jij maakt is per definitie niet voor iedereen.

 

#10 Oefen vast enge stappen.

Kijk waar je nu staat in jouw proces, wat je volgende stap is en wat je over bijvoorbeeld een jaar wilt doen. Is die stap nog heel groot of eng? Oefen hem dan alvast binnen je veilige kaders door je voor te stellen dat je het gaat doen. Beeld je het compleet in, van de stappen die je ervoor moet doorlopen tot de ruimte waarin het zal gebeuren. Zo voelt het niet meer als een eerste keer als je het daadwerkelijk gaat doen.

 

Tot slot:

Tot zover een paar van mijn tips om te beginnen als illustrator. Ik heb natuurlijk nog heel veel dingen niet genoemd, maar dit is de basis.
Heb je liever advies op maat, precies afgestemd op jouw situatie, jouw ideeën, jouw doelgroep, jouw niche, waar jij nu staat? Misschien dat mijn mentoring/coaching traject voor illustratoren iets voor je is. Welkom om even een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te boeken, dan kijken we of dit bij je zou passen.

En wat is jóuw illustratie niche?

Wil jij ook weten welke illustratie niche helemaal bij jou past? Zodat jij precies maakt waar je blij van wordt? En zodat mensen precies weten waarvoor ze jou kunnen inhuren en je hogere prijzen kunt gaan vragen?

Welke illustratie niches zijn er eigenlijk, wat is er mogelijk? En wat past dan bij jou? Meer informatie hierover vind je hier.

Pin It on Pinterest

Share This